Utställning - historia och småttingar

1949 träffades flera kattklubbar från olika länder för att skapa ett gemensamt förbund över gränserna. Förbundet organiserade sin första utställning samma år, ca 200 katter visades upp (vilket var imponerande många för tiden). Ett år senare hölls organisationens första generalförsamling, i Belgien, och organisationens officiella stadgar antogs under namnet FIFe (Federation International Feline Europe). 1972, när den brasilianska kattorganisationen beviljats medlemskap, ändrades namnet till "Federation International Feline". Idag finns mer än 75.000 enskilda medlemmar anslutna till FIFes olika nationella organisationer. FIFes syfte/uppdrag är att främja kattrasernas utveckling. Organisationen definierar rasstandarder och beslutar om regler för utställningar mm.

SVERAK, Sveriges Kattklubbars Riksförbund, bildades 1955 (hette från början Sveriges Raskattklubbars Riksförbund). SVERAK samordnar utställningar, registrerar stamtavlor och annat för medlemmarnas katter. SVERAK har 44 anslutna klubbar (2016) och är anslutet till det internationella raskattförbundet FIFe.

Det är mycket att hålla reda på på utställningar för att kunna förstå, vad som gäller. Jag har varit inne på detta tidigare men tror att det kan vara bra med en liten repetition, särskilt som jag märkte i helgen att det till och med finns utställare, som inte har riktigt klart för sig vad som innebär vad. Jag vill börja med småttingarna. Om man vill ställa ut sin katt, är det klokt att börja redan från början. En kattunge är mycket nyfiken och har inte samma tendens att bli rädd för obekanta situationer, som en vuxen katt kan bli.

Kattungar tävlar i två klasser beroende på ålder:
* Katt som på utställningen är minst fyra månader men inte har fyllt sju månader tävlar i klass 12, ungdjur (4-7 månader).
* Katt som på utställningen är minst sju månader men inte har fyllt tio månader tävlar i klass 11, junior (7-10 månader)

Från det datum katten fyllt 10 månader räknas den som vuxen i utställningsvärlden. Den börjar då att tävla om certifikat (cert), som sedan ligger till grund för olika titlar. Småttingarna tävlar inte om cert utan de katter som vinner sin klass, ungdjur eller junior, blir Ex1 under förutsättning att de uppnått 88 poäng på domarens bedömninsskala.

Sissel var drygt 6 månader, när hon deltog i sin första utställning (i Falun). Där vann hon och fick en fin kokard, som det står Ex1 på. 

Om ett par dagar kommer jag att förklara de öppna klasserna. Det är bra att gå långsamt fram, för det är mycket att hålla reda på för hänga med ordentligt.

Det har hänt mycket idag men jag berättar om det imorgon. Sist idag vill jag visa Smulan hemma i Grödinge (de första två bilderna och Edison ("min" Primus). Oj, så fort katter växer. Så roligt att få följa dem med hälsningar och bilder.

 

 
13 mar 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)