Vaccinationer

Det finns inga läkemedel som är biverkningsfria, det gäller såväl preparat för människor som för djur. Jag har faktiskt aldrig - rätt eller fel?, läst bipacksedlarna utan jag har bara följt den ordination jag fått av doktorn. En gång har jag reagerat allergiskt men då handlade det om en känd biverkan på den medicinen. Biverkningar skulle jag endast läsa om, ifall jag märkte att något inte riktigt var som vanligt, när jag tagit en för mig, sedan tidigare, obekant medicin. Då skulle jag kolla i FASS.
Jag har en person i min närmaste vänkrets som börjar med att läsa om biverkningarna och som tappar "rimlighetstänkandet" och avstår från att ta den ordinerade medicinen för att den "verkar farlig". Att denna "farliga" biverkan är mycket sällsynt och att rökning är oändligt mycket farligare är inget hon tar med i beräkningen, när hon bestämmer sig för att avstå från tabletten -  detta trots att den skulle vara bra för henne, men hon fortsätter röka, som är livsfarligt!!! Hur kan någon tänka så fel? 

Alla kattungar ska vaccineras två gånger innan de lämnar uppfödaren. Självklart följer jag SVERAKS riktlinjer. Tidigare har jag aldirig funderat över att katterna skulle kunna bli dåliga efter vaccinationssprutan men numera är jag mycket mer observant. 
De flesta katter reagerar inte alls. Huruvida substanserna i läkemedlet ändrats eller om det är en tillfällighet att jag på senare tid hört så mycket mer om katter som drabbats av biverkningar vet jag inte. Kanske har allergier ökat hos katter idag, precis som hos människor. De är långt mycket vanligare än när jag var barn.

Vad vaccineras katterna mot och räcker de två sprutorna livet ut? Katter i Sverige vaccineras mot kattpest och kattsnuva men man kan också tilläggsvaccinera dem mot rabies om de t.ex. ska resa utomlands. Det räcker inte med de vaccinationer kattungen får innan den lämnar uppfödaren.

Imorgon ska jag gå lite mer in på det där med indikationer, vaccinationeroch och biverkningar.

Ikvälll hade jag tänkt visa bilden på Safir, eller var det Blue, som studerar ett kryp på balkongen men fotot har rymt :-(. Annelies förtjusande Smulan ("min" prinsessa 2016) har jag iallafall lyckats spara. 

 
29 maj 2020

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)