Vad beror det på?

Jag undrar hur det kommer sig att kattungar från samma kull ändå kan vara så olika. De är uppfostrade av samma mamma och hanterade av samma människor men ändå är de så olika; några vill direkt gå fram och bekanta sig med besökare medan andra behöver ha tid på sig innan de är redo. En del katter accepterar nära nog direkt att det flyttar in en ny kisse medan andra tydligt markerar sitt ogillande. Några nyinflyttade kattungar är så kavata att de lämnar transportburen direkt för att utforska sin nya bostad, andra lämnar den helst inte på flera dagar. 

Våra tre katter kommer från olika uppfödare och det tror jag bidrar mycket till hur de ser på både människor och förändringar. Stisse uppskattar när vi får besök. Inte sällan vill han ”märka upp” besökarna genom att stryka pannan och kinderna mot dem. De flesta tror att katter gör så för att vara gosiga men det är inte den främsta anledningen. Stisse, och alla andra katter, vill helt enkelt bara att människorna ska lukta rätt, att de tillhör den egna flocken. Sandie och Stina däremot vill båda sitta på behörigt avstånd en stund och iaktta besökaren, innan de är redo att ta kontakt. Det tog fem dagar innan Stina var mogen att börja umgås med de andra katterna, när hon flyttade in. Sandie gick ur transportburen direkt efter att vi öppnat ”dörren”, direkt fram och nosade på Stisse och fräste tillbaka när Stina fräste och morrade mot henne. Stisse blev både slagen och hunsad med av Tasse men som den godmodiga katt han är fann han sig i hanteringen och efter två dygn var han och Tasse goda vänner och förblev så, så länge Tasse bodde kvar hos oss.

Våra vanligaste husdjur, hunden och katten har mycket gemensamt men det är också stora olikheter mellan dem. Hur smart är det egentligen att bli överväldigande glad, så snart man ser någon av samma slag? Precis som människan är katten mer avvaktande inför nya bekantskaper men man behöver ju inte vara otrevlig heller, som vissa katter kan vara. Lagom är bäst :-).

6 okt 2018

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.