Vad betyder det egentligen?

Uppfödare tar olika allvarligt på Ragdollklubbens hälsoprogram. Det vet vi. Behövs hälsoprogrammet? Behöver hälsoprogrammet förändras? Hur förklarar vi att ragdollen är en mycket frisk ras idag? Ja, vem vet?

Vår ras är så frisk, så många uppfödare tycker att det är onödigt att följa klubbens hälsoprogram. Kan det vara så att rasen är så frisk på grund av att vi har ett hälsoprogram och många följer det? Varför tog man fram det en gång? Är det kostnaden som gör att så många hoppar över de rekommenderade ultraljudsundersökningarna? Vad händer om fler och fler struntar i rekommendationerna?

Jag är den första att hålla med om att 2000 kronor vartannat år för ultraljudsundersökning av våra avelskatter är mycket pengar men det är ett stort ansvar att föda upp djur och då räcker det inte att bara tänka på den egna katten och nu, utan som uppfödare måste man tänka på rasen - inte bara nu utan flera generationer framöver. För mig är det en hobby att föda upp katter. Vilken hobby kostar inte pengar? Det pågår ständig forskning och kanske får vi nya rekommendationer men innan dess kommer jag att följa dem som finns idag.

Jag tror att man alltid ska utgå från att det mesta löser sig men jag är samtidigt realist. Därför har jag också låtit blodgruppera Sissel. Uppriktigt sagt tänkte jag inte på det tidigare och har alltså inte blodgrupperat varken Stina eller Sandie. Det har inte talats så mycket om det som om ultraljudsscanning men allteftersom tiden gått, har jag fått mer kunskap och förstått att jag även bör blodgruppera mina avelshonor. Varför ska man blodgruppera? Det uppstår problem om man parar sin hona med blodgrupp B med en hane med blodgrupp A. Kattungar med A-blod blir ”förgiftade” av modersmjölken, om de har en annan blodgrupp än sin mamma. Om de diar får de i sig antikroppar mot sina egna röda blodkroppar från mammans råmjölk och kattungens röda blodkroppar bryts ner. Kattungen drabbas av gulsot, blir slö, kan tappa svanstippen och dör oftast snart efter födseln. En honkatt med B-blod som parats med en hane med blodgrupp A, ska inte ge di till sina kattungar under de närmaste 16 timmarna efter förlossningen. Kattungarna ska då tillmatas med KMR mjölkersättning och mamma katt iklädas en body. Man får numera inte para en hona med blodgrupp B med en hane med A-blod.

Blodgrupp A är den vanligaste blodgruppen men om jag kommer att köpa ytterligare en avelshona eller behålla en av mina egna, kommer jag definitivt att blodgruppera henne. Jag tycker att det är viktigt att göra allt jag kan för rasen och anstränger mig till det yttersta för att det ska fortsätta födas fina, friska ragdolls

10 okt 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)