Vad gör katterna när de är ensamma?

Sover gissar jag, men säkert vet jag inte, för oftast har de hört när jag står utanför dörren och ska låsa upp. Då masar de sig dit och väntar på mig på andra sidan. Jag ställer mig tveksam till att de sovit över huvud taget idag.

När jag gick hemifrån (till Seniornet) sov alla tre i sängen men jag gissar att byggnadsarbetarna, som jobbar med fasaden på plan 4, stört deras sömn. Vanligtvis håller katterna oss sällskap hela kvällarna - från middagstid tills Ove och jag lägger oss. De tittar på TV och Sandie tigger mat minst en gång i timmen. Idag var det annorlunda. De började som vanligt med att hälsa oss välkomna hem, åt lite men sedan gick de och lade sig igen och fortsatte sova stora delar av kvällen. Som bekant ogillar katter förändringar och om det händer saker som stör de vanliga rutinerna gör de så gott de kan för att ändå efterlikna en vanlig dag. De började med att sova ikapp:-).

Kunde se idag att jag nog var tröttare igår än vad jag själv förstod då. Det insåg jag idag, när jag såg gårdagens blogginlägg. Jag hade inte observerat de fel, exempelvis saknades mellanslag på några ställen, jag gjort innan jag publicerade texten. Idag är jag piggare.

Jag konverserade ju med Ulrica igår via sms. Hon är villig att låna ut sin fina Messi till Sissel. Messi har varit kemiskt kastrerad, dvs han har haft ett s.k chip med hormoner, vilket gjorde honom till tillfällig kastrat. Jag vill påpeka att det inte handlar om ett regelrätt chip, utan är istället en långverkande injektion, där läkemedlet utsöndras successivt. Det sprutas in under nackskinnet på katten och är verksamt 6 - 12 månader. När läkemedlet slutat verka, blir hankatten åter fertil. Nu är Messi samma, gamla charmör som tidigare. Vi väntar nu bara på att Sissel ska börja löpa.

Vem har inte hört uttrycket ”jamar som en katt i mars”? Alla vet ju vad det betyder men det stämmer inte på samma sätt idag, som när de flesta katter var utekatter. Med innekatter, fler ”ljusa timmar” och inomhustemperatur året tunt blira det allt vanligare att kattungar föds även under den mörka och kalla tiden på året. För utekatten däremot var och är ljuset och värmen av stor betydelse, så att kattungarna inte fryser ihjäl.

I mars har ljuset börjat återvända, katten parar sig och kattungarna föds 63 - 65 dagar (i normalfallet) efter parningen. Då har det oftast börjat bli varmt. Innekatten riskerar inte att föda sina kattungar i kyla, även om de föds i november, så ljuset och utomhustemperaturen är inte lika viktiga för innekatten. Då spelar det inte lika stor roll, när kattungarna föds.

Flinga fyller 2 år på fredag och igår kom ett foto på henne från hennes ”mamma” Laila. Tyvärr kan jag inte visa den, för den är i fel format för det här dumma programmet :-(.

 

6 nov 2018

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)