Vad katter och kattägare behöver hjälp med

Jag känner mig inte stolt, när jag nu berättar att vi först igår klippte katternas naglar. Lilla Sandie tycker verkligen inte om det. Hon försöker krångla sig ur mitt grepp (jag brukar hålla katterna och Ove klipper). Det bådar inte gott med tanke på, vad vi har framför oss, hon och jag. Hon ska ju ställas ut så småningom. Då ska hon både schamponeras, få en balsmkur, fönas och stylas. Jag bävar! Har så svårt att utsätta djur, som inte förstår varför, för något de inte tycker om. Tur att jag ska få hjälp av Pirpa, som är en erfaren utställare. Förhoppningsvis kommer vi själva kunna preparera henne inför utställning, när vi fått tips och lärt oss, hur Pirpa gör.

Så var det tänderna!! Veterinärerna säger att vi måste borsta älsklingarnas tänder. Jag känner mig faktiskt tveksam till att de själva borstar sina egna katters tänder, ska fråga Buba nästa gång vi ska vaccinera en katt (hoppas det är kattungar vi åker med då). Katter får inte hål i tänderna, eftersom de har spetsiga rovtänder och dem blir det inte hål i. Problemet med deras tänder är att de lätt får tandsten och att de då också kan drabbas av tandköttsproblem. För att ta bort tandsten krävs att katten sövs. En sövning innebär alltid en risk både för djur och människor. Därför är det viktigt att försöka förhindra att katterna får tandsten. Hos de flesta veterinärer finns det, som vi kallar "tandfrön", ett slags foder som ska förhindra att bakterier stannar på tänderna. Hittills har det fungerat. Tasse och Stisse är drygt sex år och tänderna är fortfarande fina. Varje gång vi vaccinerat våra djur har Buba tittat på tänderna och varit nöjd.

Och pälsen! Få katter gillar att bli badade och duschade. Vi brukar inte utsätta dem för det, trots att vissa anser att man ska bAda dem ibland. Jag tycker att de håller sig så fina själva. Givetvis måste de kammas och borstas minst en gång per vecka. Det är viktigt att hjälpa dem, så att de inte får tovor. Särskilt noga måste man vara med att kamma dem under frambenen, där tovor lätt uppstår. Förutom att de slipper tovor, får man ju en kisse, som ser ut som ett ljuvligt moln.

7 apr 2015

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.