Vad krävs av en fodervärd?

Människor tänker olika. Det som är självklart för en person kan vara det motsatta för en annan. Därför är det så viktigt att man som ägare till ”foderkatt” upprättar ett väl genomtänkt avtal med fodervärden; klart bättre än att lära sig vad som gäller den hårda vägen. Avtalet är lika viktigt för ägaren som för fodervärden. SVERAK har relativt nyligen tagit fram ett fodervärdsavtal, som går att finna bland ”blanketter”. Det kan vara en bra grund och sedan funderar var och en över om - och i sådant fall vad - som ska läggas till eller tas bort. Om det uppstår bekymmer och det inte är reglerat i avtalet, kan de bli mycket besvärligare att lösa, än om det finns nerskrivet.

Igår kväll fick jag veta att Tingla och hennes fästman nu fick vistas i hela bostaden. Uppriktigt sagt har jag aldrig tänkt att någon har ”parningsdjuren” annat än tillsammans i ett eget rum och har därför inte ens funderat över om det finns några rekommendationer om hur man bör göra. Efter en stund hittade jag följande text på SVERAKs hemsida: ”Har du en avelshane och väljer att ta emot besökande honor, ska du se till att hanen och honan hålls avskilda från övriga katter i hushållet”. Då fick jag svar på det (nu visste jag, innan trodde jag bara). Jag informerade Marie om SVERAKS text och efter det har katterna fått hålla sig till varandra i eget rum, om jag förstått saken rätt. Anledningen till att Tingla och Snusen släpptes ut från parningsrummet var att Tingla krafsade på dörren. 

Att vara fodervärd innebär inte bara glädjen att ”få” en kattunge. Det är också ett ansvar mot både kattungen/den vuxna katten och ägaren. Om Tingla krafsar på dörren för att komma ut och få lite människokontakt, går det ju lika bra för fodervärden att ge henne den genom att istället gå in i ”kattrummet” och umgås med kissarna där. Katterna bör inte distraheras av andra katter eller annat, som hindrar dem att koncentrera sig på varandra men mänsklig kontakt en stund då och då är säkert också bra (i deras kärleksnätter) för dem.

4 feb 2018

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)