Vägning

Vikten är ofta ett problem oavsett om vi talar om människor eller djur. Hur många är normalviktiga och vad är det? Det kan man diskutera men en sak är säker - för mycket och för lite är aldrig bra. I vårt land är det nog inte så många som är skadligt underviktiga pga brist på mat. Motsatsen är nog vanligare och minst lika farlig. 

Det är ett stort ansvar vi har som djurägare. Inga djur köper sin egen mat. Inte heller bestämmer de storleken på matportionen. Skulden till att Sandie och Stisse är på gränsen till överviktiga delar jag med Ove men vi är inte skyldiga till att Sandie väger för lite. Hon har alltid varit smal men när hennes kattungar är flyttfärdiga har hon övergått till att vara mager. Då har vi serverat henne all tänkbar kaloririk mat vi hittat. Ömsom har hon ätit kattungefoder och ömsom en blandning av Sheba och Pussi. Även om den fodermixen inte är optimal ur näringssynpunkt älskar hon den och huvudsaken är ju att hon äter och ökar i vikt, har vi resonerat.

För nästan precis två månader sedan vägde vi katterna. På den tid som gått sedan dess, har alla ökat i vikt, vilket ju inte var meningen. Sandie har gått upp 70 g, vilket är bra men tyvärr väger de andra två också mer. Stisses vikt idag är 5 990 g och han har tyvärr ökat lika mycket som Sandie, vilket absolut inte var meningen. Stina väger 145 g mer än i augusti!!! Nu måste både Ove och jag bli striktare. Båda våra kastrater får lightfoder men jag måste erkänna att jag låtit dem också få lite av den godare, kaloririkare maten, som Sandie äter (Sheba ich Pussi). Nu ska det bli slut på det. Det kommer att bli nästan lika jobbigt för mig som för Stisse och Stina, för jag vill ju så gärna vara rättvis och också låta dem få av den mat de helst vill ha.

Ja, egentligen borde det inte vara så svårt, för jag vet själv att jag har mycket mer ork nu än när jag vägde 26 kilo mer. Det borde ju vara likadant för katterna - att de mår bättre av att inte vara för runda. Största delen av mitt liv har jag varit normalviktig men när jag övergick från ett rörligt arbete på förlossningen och diverse olika mottagningar till ett stillasittande jobb framför en dator, lade jag successivt på mig kilo efter kilo men en dag fick det vara nog. Jag bestämde mig för att gå ner alla extrakilon. Alla vuxna människor vet vad man bör äta, respektive inte bör äta. Det var bara att börja, inte göra några undantag och vara uthållig. Det finns inga genvägar. Det är likadant nu - det gäller bara att vara konsekvent och göra det till en vana.

imorgon kommer en jättefin bild på en ”blomsterkatt”.

20 okt 2018

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)