I väntans tider

Tillbaka till 2011: Katter kan, precis som människor, bli illamående i början av dräktigheten/graviditeten. Om Stina mått illa eller inte, vet jag inte. Det enda jag säkert kan säga är att hon inte kräkts.

Något jag hade snappat upp var att Royal Canin's Mother and Baby skulle vara ett foder, som man med fördel skulle kunna ge sina honkatter direkt efter parning, allra helst en kort tid innan t.o.m. På senare tid har torrfodret Queen kommit, vilket ska vara ännu bättre att ge till dräktiga honor.

Att jag skulle ta en utgångsvikt på Stina och på så vis få en uppfattning om hur många kattungar hon bar på, hade jag totalt glömt bort. Viktökningen är förvisso inte ett säkert sätt att beräkna antalet kattungar på utan en grov skattning. Det finns flera olika sätt att räkna, enklast tycker jag det är att beräkna att kattmamman ökat runt 250 g per kattunge strax innan förlossningen men....... det är ju en osäker metod. Jag ville veta!!! Tankarna på ultraljud växte sig allt starkare. Jag försöker alltid att göra saker rätt men när det gäller djur, är jag många gånger ännu mer noggrann, eftersom de inte kan berätta om jag gör fel. Kroppsspråk, ja - men vad det är för fel är ju svårt att veta många gånger. I min barnmorskeprofession har jag alltid känt mig trygg, det här var något helt annat.

Som barnmorska har jag ofta, t.ex vid tvillingförlossningar, varit tvungen att koppla ett värkförstärkande dropp p.g.a. att en väldigt uttänjd livmoder ofta inte orkar jobba som den ska - det vi inom sjukvården kallar värksvaghet och som uppträder när tvilling 1 är född. Tänk om en kattunge skulle bli kvar!!! Om det var oron eller nyfikenheten som tog överhanden vet jag inte. Resultatet blev i alla fall att jag kontaktade Djursjuket Evidensia i Spånga för att beställa tid för ultraljud. Jag fick beskedet att man inte fastställer antal foster med ultraljud där men erbjöds istället tid för röntgen. Ett ultraljud brukar kunna göras från dag 19, en röntgenundersökning först efter 45 dagar. Det kändes långt att vänta men jag skulle få besked och veta hur många kattungar och moderkakor som skulle vara födda innan förlossningen var över och det var huvudsaken.

Röntgenundersökningen visade fyra små liv och kostade 2 000 kronor. Efter det har jag inte känt behov av röntgen eller ultraljud på den här indikationen men då, 2011, var undersökningen värd vartenda öre. Nu visste jag att Stina och jag väntade fyra kattungar om knappa tre veckor.

23 apr 2020

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)