Vår nya granne

Lite mer om katter och utomhusvistelse. 

När jag var barn fick jag lära mig att det var synd om katter, som inte fick vara fritt ute på egen tass. Det trodde jag länge, för det tog många år innan jag själv började ifrågasätta det. Innan dess hade jag sett många överkörda katter på vägen och i vägrenen. Det var naturligt, tänkte jag då -  som om det skulle vara oundvikligt. Det är oundvikligt, om man inte har uppsikt över sin katt. Katten är en jägare och den har aldrig fått lära sig något om hur man ska bete sig i trafiken. När den ser ett byte, rusar den rakt ut bland bilarna utan att se sig för. Det är en av förklaringarna till att så många utekatter dör i förtid. En annan är att de kommit i slagsmål med en räv eller grävling. Därför ska katter aldrig vistas utomhus utan tillsyn. Om kissen får tillräckligt med stimulans t. ex med spännande lekar, håller den väl tillgodo med att vistas inomhus. Ibland kan det räcka med att sitta i fönstret och titta på fåglarna men i sanning måste jag säga att visst gillar katter att få vistas på en inglasad eller ”nätad” balkong. Katter kan också uppskatta att gå ut på en lååååångsam promenad i koppel men om man vänjer dem vid det, måste man också tillse att man går ut med dem, när de ber om det.

Det har flyttat in en ny granne i huset bredvid. Jag såg honom? henne? för första fången igår. Det var sent på eftermiddagen och mörkt ute, så jag kunde inte bedöma färg eller ålder på katten. Det var dåligt upplyst i lägenheten, där hen flyttat in, så det tog en stund innan jag förstod att det var en klätterställning av mindre modell, som placerats framför fönstret i grannlägenheten och att der var en kattsvans, som rörde sig på översta avsatsen. Efter en kort stund hoppade hen ner och började gå längs fönsterrutan, som om hen ville utforska sitt nya hem. Kanske är kisse en julklapp till hela familjen, en julklapp som varar länge och ska vårdas ömt. Det ska bli spännande att se om våra katter kommer att upptäcka att det kommit ytterligare en katt på Gjuteribacken.

22 dec 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)