Var observant - de är små

FÄSTINGEN
I Sverige finns minst tio olika fästingarter. Den art som oftast angriper människor, katter och hundar kallas vanlig fästing, Ixodes ricinus. Fästingen trivs på skuggiga och fuktiga platser, där den gärna sitter på ett grässtrå en bit upp från marken. Fästingen letar upp en bra plats på huden där den borrar in sina vassa mundelar, samtidigt som den låter lite saliv rinna ner i bettsåret. Saliven verkar bedövande, så att djuret (även människan) inte ska känna av bettet, och gör även så att blodet inte koagulerar. Svenska fästingar kan vara aktiva från tidig vår till sen höst men går i dvala under vintern.

Fästingar kan sprida allvarliga sjukdomar till både människor och djur. De sjukdomar som främst är aktuella i Sverige är borrelios, anaplasmos och TBE. Gemensamt för dessa tre fästingburna sjukdomar är att det inte finns något vaccin för katt eller hund mot någon av dem. Därför är det viktigt att skydda sitt djur mot fästingbett. Tyvärr ger fästingprofylax ingen fullständig garanti för att hunden eller katten inte ska få några fästingar. Därför är det viktigt att varje dag under fästingsäsongen leta igenom djurets päls. 

Fästingar väljer ofta ställen som är tunt behårade men finns också ofta i området runt huvudet. Hittar man en fästing som redan hunnit bita sig fast ska den tas bort så fort som möjligt. Ju längre tid en fästing får sitta desto större risk är det att den överför sjukdomar. Fatta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra rakt ut. Undvik att klämma på fästingens bakkropp. Vrid inte, för då kan mundelar brytas loss och bli kvar i huden. Använd gärna en speciell fästingborttagare som finns att köpa på apotek, hos veterinärer och djuraffärer.

 

Detta är en sammanfattning av ett mail, som jag fick från Royal Canin idag. Kanske inga nyheter men en viktig påminnelse. Innekatter drabbas givetvis inte men alla djur och människor, som vistas i skog och mark utsätts för risken att bli angripna av dessa små "hemskingar". 

Idag har Saga försäkrats i Agria. Första året kostar försäkringen 129kr/månad och då gäller försäkringen både högsta beloppet för veterinärvård och livförsäkring. Jag vet att många tycker att det är dyrt och avstår från att försäkra sin katt men reflekterar inte över att en operation kan komma att kosta 50 000kr eller t om mer. Varför erbjuder inte Agria kattungeköpare, via uppfödaren, en rabatterad försäkring det första året. De flesta uppfödare skulle säkerligen med glädje anmäla sålda kattungar till Agria, om de på så vis vet att att kissen blir försäkrad.

 

25 aug 2015

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)