Våra kattungar

En av uppgifterna i veckans avsnitt av Pawpedskursen är att som ett grupparbete diskutera fördelarna med huskatt respektive raskatt. Givetvis ser vi de största fördelarna med raskatt men naturligtvis finns det många fördelar med huskatt också.

Raskatten har alltid stamtavla, annars betraktas den som huskatt oavsett om båda föräldrarna har stamtavla. I stamtavlan kan man titta på kattens förfäder flera generationer tillbaka, vilket kan vara mycket värdefullt vid avel. EMS-koden, som också finns angiven i stamtavlan, talar om färger, maskning och eventuella mönster på katten. Stina är RAG n. Om hon skulle vara mönstrad (randig i ansiktet) skulle det stå RAG n 21. Det går också att "provpara" katter med stamtavla  med hjälp av SVERAKS hemsida - "provpara". På så vis undviks inavel. Det finns många olika, godkända färger på katter. A=blå (som ser ut som grå), B=choklad (som kan vara svår att skilja från brun), c=lila (som ser ut som blå), d=röd, e=creme. Dessutom finns det "sköldpaddor" med flera andra bokstavsbeteckningar. Dem berättar jag om en annan gång. Svårt att hålla reda på? Jag skapade en lathund för minnet. Blå slutar på å, en bokstav, som saknas i flera alfabeten - blir utan prick a, brun slutar på n, röd på d, creme på e. Då behöver man bara belasta minnet med b och c. Genom EMS-koden RAG n vet jag att katten är en brun colourpoint,  RAG n 03 en brun bicolor och en RAG n 04 är en brun mitted. När man köper en raskatt, kan man alltid välja katt efter färg, teckning, mönster, storlek och lynne, om man anser det viktigt. Raskatten är ofta ultraljudstestad på hjärta och njurar. Den är vaccinerad, veterinärbesiktigad och uppfödd på kvalitetsfoder. Uppfödaren har också alltid (nästan  i alla fall

5 okt 2015

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)