Värdefullt med syskon

Kattungen lär sig att bli "riktig katt" av sin mamma, sina syskon och eventuellt andra katter i familjen. Viktigast för den nyfödda kattungen är givetvis mamman. Det är hon som ger ungen både di och värme och håller den också ren. Hon spinner för den för att den ska känna trygghet och ger akt på att kattungen inte utsätts för faror genom att hela tiden finnas i närheten av sin avkomma. Den första tiden lämnar hon kattungen endast när hon själv behöver äta eller gå på lådan. Så småningom lägger hon sig en bit ifrån ungarna men aldrig så långt bort att hon inte har koll på dem. 

För kattungarnas del är det värdefullt att ha ett, helst flera syskon. Från början ligger de tätt tillsammans, när de sover. Det ger både värme och gemenskap. Senare leker de mycket med varandra och lär sig på så vis också försvar. Det är roligare att ha någon att jaga än att inte ha det. Genom syskonen får kattungarna många värdefulla kunskaper. Det vanligaste är att Ragdollen får 3-4 kattungar men 1 till 6 (eller fler) kan förekomma. Katter har i genomsnitt åtta spenar och kattungarna brukar snabbt hitta sin favorittutte. Nu, vid 4 1/2 veckors ålder är det trångt, när alla kattungarna vill äta samtidigt. 

Den ensamma kattungen behöver inte trängas med andra kattungar men har inte heller några lekkamrater i sin egen ras. Här gäller att kattägaren stimulerar kattungen ordentligt, eftersom den inte har "spontana kamrater". Våra kattungar är lagom många, tycker jag. Alla har gått fint upp i vikt och har redan börjat få utbyte av varandra. Man kan ju inte själv bestämma antal men jag är så glad för de kattungar, vi har.

Det ska bli spännande att se hur våra bebisar reagerar, när de ska serveras blötmat ikväll. Det hoppas jag kunna bilddokumentera imorgon men det är inte heller säkert att de är redo för maten. Vi får se.

21 apr 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)