Vårens scanning

Alltsedan jag började arbeta aktivt i Ragdollklubben har jag anordnat gruppscanningar för våra medlemmar. Som jag skrivit många gånger tidigare, tycker jag att alla ska följa de hälsoprogram som kan finnas för rasen. Det innebär för oss ragdollägare att vi beställer tid för vår katt hos en specialistveterinär, som sedan utför en ultraljudsundersökning på kattens hjärta och njurar. Det kostar förvisso en hel del men som djurägare har vi ju påtagit oss ett ansvar; våra djur ska ha det bra och vi ska sträva efter att hålla rasen frisk. Särskilt viktigt är det att uppfödare följer hälsoprogrammet, för att undvika att genetiska sjukdomar förs vidare genom aveln.

Det finns endast 16 veterinärer i Sverige, som är behöriga att utföra dessa undersökningar och sedan godkänna katterna och skicka resultatet till PawPeds, som fastställde hälsoprogrammet från början. Därefter registreras katterna dels där och dels hos SVERAK. Naturligtvis finns inga livslånga garantier för att katten är frisk men man kan iallafall veta att det ser bra ut vid undersökningstillfället. HCM är en smygande hjärtsjukdom, varför ultraljuden bör upprepas med vissa intervall. Många ultraljudar sina katter innan första parningen men inte mer. Man ska dock komma ihåg att HCM vanligtvis debuterar när kisse är mellan 2 och 3 år, så undersökningen ska definitivt upprepas men den kostar som sagt pengar.... 1 970 kr till drygt 3 000 kr per gång. 

En av de behöriga veterinärerna hos PawPeds är Sara Granström, en helt underbar djurdoktor. Jag träffade Sara första gången, när hon undersökte min Stina. Hennes sätt att bemöta Stina gjorde att jag direkt frågade om hon kunde tänka sig att hjälpa Ragdollklubben med en gruppscanning till ett reducerat pris. Alltsedan dess, har vi medlemmar varje år fått denna möjlighet. Jag har nyss fått besked från Sara om att nästa gång hon kan ta emot oss blir torsdagen 23 maj. Som medlem betalar jag bara 1 500 kr.

Igår var ”farmor Eva” på besök. Hon var både stolt och nöjd, när hon träffade ”barnbarnen” igen. Förra gången hon var på besök hade de ännu inte öppnat ögonen, nu ser de och kan kravla omkring - en fantastisk utveckling!

 

 
12 apr 2019

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)