Varför?

Stina kräks ofta direkt efter att hon ätit blötmat. Alla katterna får blötmat till frukost. Stisse serveras på köksbänken, Sandie på katternas matplats och Stina på toaletten. Att vi delat upp utfodringen beror på att de hetsar varandra, om de får maten på samma ställe. 

Stisse äter lugnt och fint, Sandie lite fortare men inom normalgränserna. Stina hetsäter. Jag tror att det är därför hon så ofta kräks upp maten, när hon ätit blötmat. Imorse gjorde jag henne sällskap, när hon åt. Jag bromsade henne av och till, så att hon skulle kunna svälja i lugnare takt. Hon tyckte att det var så gott med Royal Canins blötmat att hon bara ville äta och äta utan uppehåll. Idag kräktes hon inte.

Katterna har fri tillgång till frön (torrfoder). Stisse och Stina tycker om frön men tyvärr inte Sandie. Frön innehåller allt en katt behöver, både beträffande näring, vitaminer och fibrer. Egentligen skulle katten kunna leva enbart på torrfoder. Precis som människor vill ha variation i kosten, tror jag att katter också vill det och därför får de blötmat en gång per dag. Det blir oftast Royal Canin, Scheba eller Gourmet. De billigare blötmatsalternativen ratar de, kanske lika bra eftersom de inte är så bra sammansatta, bl.a innehåller de grönsaker. Katten är köttätare och tycker inte om vegetabilier. Här måste jag berätta en rolig episod, som hände på mitt arbete.

"En tidigare arbetskamrat var en besserwisser på alla plan. Helt utan kunskap sade hon sig kunna och veta allt om allt. Hennes katter visste vilken avfart, som ledde till veterinären t.ex. En dag berättade hon med stolthet i rösten att hennes katter också kunde färger. De gillade inte grönt för de åt inte de gröna fröna i det torrfoder hon gav dem, dåligt torrfoder från dagligvaruhadeln. De gröna fröna innehåller grönsaker tongue-out.

Tasse äter inte blöt kattmat utan enbart frön, skinka och kokt torsk. Både Stina och Stisse gillar frön och jag tror att Stina håller sin vikt pga att hon äter frön, som hon inte kan vildäta och därmed inte kräks upp. Igår kväll var fröskålarna fulla och imorse nästan tomma. Stisse kan inte ha ätit allt ensam!

Jag vet ingen katt, som inte gillar kokt torsk. Om du vill göra din katt riktigt lycklig, ska du servera den torsk.

 

2 maj 2015

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)