Varför?

undrar vi många gånger, när det gäller katten, t ex varför jamar den?

1. Undersök om katten är fysiskt skadad eller sjuk. En katt som uppför sig onormalt bör alltid undersökas av en veterinär. Jamandet på en äldre katt kan exempelvis ha sin orsak i problem i sköldkörteln eller att den har drabbats av demens. Så var fallet med Mysan, när hon var 19 år.

2. För många kattägare kan det bli frustrerande när deras katt/katter jamar på natten. Många katter gör så för att de känner sig utsatta och övergivna. Ett tips kan vara att begränsa kattens rörelsefrihet i hemmet eller att låta den sova i sovrummet, där den kan känna sig trygg och säker.

3. En annan orsak kan vara att den är på väg att förlora hörseln. Döva katter saknar ofta en känsla av hur högt jamandet låter. En katt som blir gradvis döv kan klara sig bra i sitt hem men det är viktigt att få hörseln kontrollerad, eftersom hörselnedsättningen kan orsakas av öroninflammation och då har katten ont. Öroninflammation går att bota.

4. Jamandet kan också bero på sviktande hormoner. Om inte katten ska användas i avel är kastrering ett sätt att komma till rätta med det problemet.

5. Vissa kattägare upplever att deras katt jamar intensivt, som om den vore skadad. Det kan vara ett sätt för den att få uppmärksamhet, om den är uttråkad. Detta kan också vara förklaringen till varför särskilt innekatter vandrar runt med hjärtskärande stönanden utan tillsynes någon anledning. Om katten är uttråkad, aktivera den med lekar och se till att hemmet är kul för katten med till exempel klättring och högt hängande hyllor. Om katten jamar för att tigga mat kan det minska problemet om du provar att ignorera den under en period (inte helt lätt).

Varför fäller katten så mycket hår?

En överdriven pälsfällning kan bero på ett flertal saker; ett bristfälligt foder, att katten blivit sämre på att ta upp näring eller att något annat inte fungerar som det ska. Katter med mycket vitt i har en ”lösare” pälskvalité och vita katter är känsligare i sin hud och verkar alltid ha en pågående fällning. Om katten fäller väldigt mycket, kan det vara bra att ge den Royal Canin Hair & Skin 33, som är en kattmat som innehåller det unika ”Dermsystem” som är ett hudprogram för känslig hud och päls. Denna mat innehåller även Boragoolja, som ger pälsen en styrka så att katten fäller mindre.

 

8 sep 2015

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)