Värre och värre

Man behöver inte vara dum för att tro att en kattunge, avkomma till en mamma och pappa med stamtavla, är en äkta ragdoll. Det trodde jag själv, när vi köpte Stina. Stina har en välrenomerad pappa och mamman var en ragdoll med stamtavla. Det var kattmammans andra kull och uppfödaren berättade att hon inte bestämt, om hon skulle registrera kattungarna. Jag förstod faktiskt inte skillnaden då men försökte ändå påverka henne att beställa stamtavlor, eftersom det kändes riktigare tyckte jag, utan att ha en aning om den riktigt stora skillnaden (Stina har stamtavla).

Vet inte hur många gånger jag skrivit att en huskatt har samma värde som en raskatt men man ska inte förledas att tro att man köper en ragdoll, när man i själva verket köper en husis. Det är det jag vill betona. Idag finns följande annons på Blocket;

"Hej!

Vi har 4 underbara ragdoll kattungar till salu. Kattungarna är födda den 21 maj 2017 och blir leveransklara 21 augusti 2017.
3 honor och 1 hane.
Vid leverans är kattungarna :

Vaccinerade 2 ggr
Microchippade
Veterinärbesiktigade
Försäkrade i Agria eller Folksam

Mejla lite om dig själv vid intresse först.
Ring efter kl 17. SMS:a först"

Hur mycket vet denna "uppfödare" om rasen? Redan när jag läser den reagerar jag över annonsen. Tror att hon hört att kattungar ska vara minst tre månader vid leverans. En "riktig" uppfödare brukar uttrycka sig med -  först stamnamnet, sedan leveransklara tidigast (13 augusti, dvs 12 veckor, inte tre månader). Vi brukar också ange färg, vitfläcksvarianter och EMS-kod t ex blåtabby bicolor, RAG a 03 21. Själv brukar jag inte annonsera på Blocket men om........skulle jag skriva något i stil med: SE* Spinetts Lilla My, bruntabby mitted, RAG n 04 21, född 2017-05-21, har ännu inte hittat nytt hem. Hon är vaccinerad x 2, ID-märkt, veterinärbesiktigad och är leveransklar tidigast 2017-08-13 . Jag följer Ragdollklubbens hälsoprogram och båda föräldrarna är ultraljudade hjärta och njurar u.a. Lilla My är fullt försäkrad i Agria. Jag är diplomerad uppfödare.

Det är viktigt för mig att jag, så långt som möjligt, tar ansvar för min avel; att jag väljer en bra pappa till mina (eg mina honors) kattungar, att hans ägare följer Ragdollklubbens hälsoprogram och att jag är väl införstådd med de författningar som gäller katter. Garantier finns aldrig men jag tycker att man genom en annons ändå får en uppfattning om, huruvida uppfödaren är seriös eller ej. Alla som vet lite om katter, i detta fall ragdolls, kan nog utläsa - bara genom annonsen på Blocket idag - att detta säkerligen är gulliga kattungar men inte ragdolls. Problemet är att de som kommer att köpa dessa kattungar betalar 8 500 kr för en huskatt, som de i god tro köpt som en äkta Ragdoll. Det är det som stör mig!

Längre ner bland Blocketannonserna går att hitta en äkta ragdoll för samma pris.

21 jun 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)