Vem bestämmer i katteriet?

Man kan läsa att katter har olika rang i en familj. Jag har alltid tidigare trott att den rang de har alltid gäller men nu börjar jag tvivla. Ingenstans har jag hittat svar på frågan: "byter katterna rang beroende på vilken situation, de befinner sig i"? Jag vet att en hona, som har kattungar alltid står högst i rang, även om hon varit låg i rang, innan hon fick kattungar. Det fick vi bevis på, när Stina trodde att Stisse hotade hennes ungar. I själva verket hade han av misstag råkat hoppa in i bolådan istället för att hoppa över den, som var hans avsikt. Då blev han rädd för henne och förblev det i två dagar!!! Jag har aldrig uppfattat att det funnits någon rangskillnad mellan Sandie och Stina men igår, när Stina låg på den översta avsatsen i klätterträdet, upptäckte Sandie det, när hon kom in från balkongen. Hon sprang upp och lade sig bredvid Stina, tryckte ner henne med ena "armen" och bet henne lätt i huvudet. Hon varken fräste eller antog en fientlig ställning. Hon mer markerade att platsen är hennes. Stina uppfattade genast "vinken" och hoppade direkt ner på hyllan under. Kanske är det med katter som med människor. Ibland bestämmer den ena och ibland den andra beroende på, vad der handlar om. Det är spännande med katter (och människor).

Carina kom vid 14-tiden. Vi skulle "lägga sista handen vid" dokument, som ska läggas i Dropbox "korr klar". Vi är väldigt effektiva, när vi träffas för jobb. Vi hann med att prata en del också, innan Carina åkte hem c:a tre timmar senare. Mest handlade det om hennes kattungar, som hela tiden varit påtagligt mindre än våra. Särskilt tråkigt då att två av hennes bebisar drabbats av någon form av magsjuka; båda har diarré och en kräks dessutom. Carina har tillmatat=tvångsmatat dem. Den som behövt göra det, vet hur vidrigt det är. Kattungen skriker och försöker värja sig och man själv håller i den med våld och trycker i den mat, den inte vill ha. Som tur är, verkar de vara på bättringsvägen idag.

Det är alltid lika roligt att få höra ifrån kattungar från de tidigare kullarna. Igår fick vi en filmsnutt, där Kajsa visar att inte bara hundar kan apportera. Hon är ekonomisk den katten och vill veta vad saker och ting kostat. När "pappa" Peter slängde iväg ett kvitto sprang hon och hämtade det och lämnade tillbaka det till honom. Det är ordning på den katten!

Cecilia har nu monterat Yatzis och Titzis klätterträd, en riktigt fin kattmöbel. Den är stor med många spännande ställen för katterna att ligga på och den verkar stabil. Snart kan hon byta ut gosedjuren, som sitter där nu mot levande mysisar. Ännu en kull katter, som kommer till hem, där de kommer att få det riktigt, riktigt bra. På lördag får vi träffa Mitzis kattkompis Herax. Underbart att hon också har en artfrände som kompis.

 
25 jan 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.