Verkligen förvånande

Imorse ville Stisse ut på balkongen som vanligt efter sin "blötmatsfrukost" men idag överraskade han oss med att vilja gå in igen efter mindre än en halvtimme. Jag kan inte minnas att det hänt någonsin tidigare. Han gick inte heller direkt till sovrummet efter utevistelsen, som han brukar, utan höll Ove och mig sällskap under vårt morgonmål. Katterna får gärna vara med när vi äter, för de har godheten att inte tigga. När jag äter vill jag alltid ha lugn och ro omkring mig; ingen TV eller radio ska stå på eller annat som stör. Djur som tigger klarar jag absolut inte av men om de sitter tysta på sin stol vid matbordet får de gärna vara med. 

Det är ofrånkomligt att jag förmänskligar våra katter, jag vet det! Trots allt tror jag inte att de mår dåligt av det. Jag behandlar dem med samma respekt som vore de mina barn. Den enda skillnaden är att jag inte kräver något av dem. Mina barn har ju med stigande ålder uppfostrats för att klara sig på egen hand och redan tidigt fått lära sig att ställa sin tallrik i diskmaskinen och efter förmåga plocka undan sina saker efter avslutad lek. Inget av detta gör katterna; de har massor av rättigheter men inga skyldigheter. De vet vad de får och inte får, vilket inte är detsamma som att de följer de reglerna, om de inte har lust men jag älskar dem ändå och det vet de.

Det är inte roligt att ha krämpor, vilket är vanligt när man blir äldre. Något som däremot är skönt med att åldras är den erfarenhet livet givit och att i stor utsträckning kunna avstå från att göra sådant man inte har lust med. Jag vill t.ex. inte trängas bland människor på väg till ett arbete en tidig morgon. Sådant slipper jag nu. Inte heller vill jag ha stimmiga födelsedagskalas på dagis (ett ord man absolut inte får säga idag - varför har dagis bytt namn till förskolan?). Jag försöker uteslutande att göra bara det jag gillar, t.ex. skriva och undervisa. Skillnaden mot förr är att mina elever inte är 10-12 år utan 70-82. F.ö finns massor av likheter. Precis som skoleleverna lärde sig, nya saker, gör pensionärerna nya upptäckter inom den digitala världen. De tar sig an sina uppgifter med samma glädje som jag minns från min lärartid.

På bild 1 jobbar Ulrika och Elisabeth, bild 2: Yvonne, Bengt och Björn vid sina datorer.

 
19 feb 2020

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)