Vikten/sinnena, motoriken, frigörelsen

Ungefär så vill jag beskriva de olika faserna i kattungarnas liv. Varje del innehåller sedan en massa mer men i stort tänker jag så här.

Kattungen föds blind och döv men luktsinnet hjälper den att orientera sig - exempelvis när den ska dia. Kattmamman kommunicerar med sina ungar genom att utsöndra feromoner som både är lugnande och kan hjälpa kattungen att hitta sin mamma. När kisse är 21 dagar gammal är luktsinnet fullt utvecklat. De första dygnen är det äta och sova som gäller och redan efter c:a en vecka har kattungar vanligtvis fördubblat sin vikt.

Synen: Ögonen öppnas runt 10 dagars ålder men det kan variera mellan 2-20 dagar. Ögat börjar öppna sig i ögonvrån men båda ögonen brukar inte öppna sig samtidigt. Ungen ser inte på en gång utan urskiljer bara ljus och mörker och den är ljuskänslig. Alla kattungar har blågrå ögon tills de är c:a 4-6 veckor gamla. Därefter förändras färgen successivt och vid tre månaders ålder har ögonen fått sin färg. Det sista gäller förstås inte vår ras, som kommer att ha blå ögon livet igenom.

Hörseln: Den nyfödda kattungens hörselgången är sluten. Efter ungefär 9 dagar vidgar och öppnar den sig och ska vara helt öppen vid dag 17. Då börjar kattungen känna igen ljuden från mamman, sina kullsyskon och uppfödaren. Den kan reagera med att försöka uppträda hotfullt med uppdragna mungipor och öppen mun om den hör ljud, som den inte känner igen.

Känseln är utvecklad när kattungen föds och det är viktigt att tänka på när man hanterar kisse.

Även smaken är någorlunda utvecklad vid födelsen och omkring dag 10 kan kattungen urskilja sura och beska smaker, precis som den vuxna katten.

Våra kattungar är idag 15 dagar. Tänk, så mycket som har hunnit hända och händer varje dag!!!

 

29 apr 2018

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)