Viktproblem

Av och till kommer information från Hill's och Royal Canin (RC), en del "gammal skåpmat" men också nya rön. Idag kom information från RC och den handlade om vikt. För några år sedan pratade RC vikt på ett heldagsseminarium i Stockholm men problemet med överviktiga och feta katter har inte minskat. Drygt 30% av alla katter väger för mycket.

En katt eller hund som är upp till 15 procent tyngre än sin normalvikt är överviktig. Allt däröver räknas som grav övervikt eller fetma. Man brukar säga att övervikt är handikappande medan fetma är en sjukdom. För att bedöma en katts eller hunds vikt används ett hjälpmedel som heter Body Score Index. Här bedöms djurets utseende i profil och uppifrån: fettdepåer på utvalda områden och muskelmassan värderas genom att känna igenom kroppen. Man tar i dessa bedömningar inte hänsyn till rasstandard utan håller sig strikt till vad som är ett hälsosamt hull. Man använder sig av en niogradig skala, där 1-3 är djur som är magra, 4-5 är idealvikten, 6 är överviktiga djur (upp till ca 15%) samt 7-9 är gravt överviktiga/ feta djur. Om katten eller hunden får en Body Score på 6 eller däröver behöver den gå ner i vikt.

Vid en måttlig övervikt, upp till max 15 %, kan du genomföra bantningen på egen hand. När det gäller katt är det viktigt att bantningen sker mycket långsamt. Man får aldrig svälta en katt! Vid övervikt på mer än 15 % bör du söka veterinär för att få hjälp med ett viktminskningsprogram. Dietfoder för viktminskning säljs enbart via veterinärkliniker och djursjukhus.

Ibland kanske någon tycker att jag upprepar mig och..... det stämmer. Så gör fodertillverkarna i sin information till uppfödarna, för man kan inte nog betona hur viktigt det är att vi djurägare har ansvar för att vår katt inte blir fet med allt negativt en fetma innebär. Jag är övertygad om att det inte är lätt. Själv har jag aldrig haft det problemet. Inget av mina djur, varken hudar eller katter jag haft genom åren, har varit ohälsosamt matglada. Mitt problem är det motsatta nu beträffande Sandie. Stina har återtagit sin matchvikt, 4,2 kg, efter kattungarna och jag tror att även Sandie kommer att lägga på sig en del, när hon får lite tid på sig efter sina kattungar. Hennes matlust är det iallafall inget fel på.

Såååå roligt!!! Äntligen!!! Ända sedan jag började arbeta med Trasdockan, för snart två år sedan, har jag velat ha en "Månadens fråga" på hemsidan; en aktuell fråga, där medlemmarna kan lämna sina synpunkter. Ibland är det skönt att bara "tycka av sig" och ibland hoppas Carina och jag få vägledning i vårt arbete genom att vi vet, vad medlemmarna tycker och vill. Jag invigde funktionen :-).

Vissa kan verkligen koppla av. Så här såg det ut i sängen vid 10-tiden. Jag vill också visa, hur en katts vikt bedöms.

 
28 mar 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)