Vilken skillnad!

För exakt en vecka sedan hälsade vi på Lotta och kattungarna. Ingen av småttingarna kunde se och när de inte tuttade på sin mamma, låg de i en hög för värmens och trygghetens skull. Är man bara en vecka och inte kan se, är det så en liten kattunges liv ser ut. Det är ett under att kattungarna en vecka senare försöker räta på och använda sina små ben, när de vill förflytta sig. Blicken säger oss att kattungarna upptäckt omvärlden och för varje dag kommer de att bli alltmer nyfikna och vilja utforska omvärlden mer och mer vartefter den motoriska utvecklingen går framåt. Nu kan de också spinna :-).

Vid 2-3 veckors ålder börjar kattungen få sina mjölktänder och i slutet av femte veckan brukar alla de 26 små, sylvassa gaddarna vara på plats i munnen. Därför passade det bra att jag idag fick ett mail, som handlar om tänder. Det kom från Arken Zoo, som med jämna mellanrum brukar skicka små informationsbrev och där finns alltid saker att reflektera över. Även Agria, Royal Canin och Hill's skickar mail med bra allmän information om katter, t ex om faror i hemmet eller den åldrande katten (Stisse). Många irriterar sig på reklam men det är ett eget val vad man gör med den. Det finns små guldkorn här och var. Idag handlade brevet som sagt om tänder.

När kattungen är 4-6 månader får den sina 30 permanenta tänder. I de allra flesta fall fungerar tandömsningen utan problem men det finns en del småkissar, där mjölktänderna inte lossnar och kattungen får dubbla uppsättningar av någon/några tänder. Dessa måste då tas bort hos veterinären, eftersom katten annars kan få ett felaktigt bett. Tidigare - när rekommendationen var att låta vaccinera katten årligen - blev kattens tänder och tandkött kontrollerade varje år. Därvidlag har det nog blivit en försämring, eftersom många kattägare helt enkelt inte tänker på att det är viktigt att få kattens tänder undersökta varje år. Hos både hund och katt är inflammerat tandkött, plaque, tandsten och bakteriebeläggningar vanligt. Håll koll och behandla i tid för att undvika att det utvecklas till svårare sjukdomar!

Imorgon vill jag fortsätta skriva lite om tänder. Såväl människa som katt får bara en uppsättning permanenta tänder och de ska räcka hela livet. Då är det viktigt att vi sköter dem och hjälper kisse med munhygienen.

"Nu har livet börjat på riktigt"! Det tycker jag mig se att kattungarna tänker på dagens bilder. Gullnosar!!!

 

 
10 sep 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)