Vilken snabb utveckling!

Det tar bara några dagar innan en kattunge kan gå, några veckor innan den avvänjs och några månader innan den är stor som en vuxen katt. Utvecklingen går fort hos kattungar! Det är otroligt egentligen. Fick veta att Smurf vägde 3,5 kg för två veckor sedan, när hon kastrerades - hennes mamma väger 3,1. Vikten togs i samband med att Smurf skulle kastreras och det är just det, jag vill skriva om idag - kastrering och mat.

Om katten inte ska användas i avel, ska den absolut kastreras, om jag får bestämma. Kastrering innebär att honkatten inte löper och risken att drabbas av vissa sjukdomar i könsorganen minskar väsentligt. En kastrerad hane är också mindre benägen att  markera revir genom att kissa eller lämna klösmärken. Om man dessutom låter katten vara ute fritt, vilket jag hoppas att den inte får, beger den sig inte på friarstråt eller hamnar i slagsmål. En kastrerad katt blir också mer hemkär men det finns en baksida, som inte bör förbises (för kattens egen skull) och det är risken för ohälsosam viktökning. Det är därför viktigt att genast anpassa kattungens kost efter ingreppet. Redan 48 timmar efter operationen ökar kattens aptit (upp till 20 %). Samtidigt minskar energibehovet med 30 %. Det är ju inte svårt då att förstå att man måste minska mängden mat och även typ av foder. Direkt efter kastrationen bör det kaloririka, jättegoda fodret (har jag förstått att det är gott, inte smakat :-)) bytas mot ett foder speciellt framtager för kastrerade katter - inte lika populärt men så måste det bli. En kastrerad katt löper ökad risk för diabetes, hud- och päls-förändringar, ledvärk, urinvägs- och njurproblem med mera. Stisse får "lightblötmat" och kanske bör vi överväga att även köpa frön för kastrerade katter. Han är nära gränsen för överviktig. Som väl är, är han inte en särskilt matglad kisse. 

Vissa tror att kattungens tillväxt minskar med tidig kastrering. Det är fel! Att jag personligen inte tycker att det är rätt att kastrera en kattunge innan den flyttar till sitt permanenta hem, beror på att den stress bilfärden till veterinären, besiktningen, vaccinationen och chipmärkningen är alldeles tillräckligt. Som jag tidigare skrivit innebär kastration mycket stress och stress ger ett försämrat immunförsvar, så om jag får bestämma - vänta tills kattungen är 5 - 6 månader. Då får den ju också njuta lite längre av den fetare, godare maten ett litet tag extra :-).

21 okt 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)