Vilken underbar natt!

Sandies förvärkar startade vid lunchtid igår men upphörde efter en kort stund. Ändå kände jag på mig att kattungarna skulle födas under kvällen eller natten. Sandie såg på Let’s dance tillsammans med Ove och mig men i slutet av programmet hade hennes värkar kommit igång igen och hon gick in i sovrummet och hoppade upp bland alla handdukarna i ”linneskåpet”, en del av garderoben. Strax innan midnatt kom den första krystvärken. Värkarna var korta och glesa - barnmorskor skriver 30”/3’ i förlossningsjournalen och det betyder 30 sekunder var tredje minut. Sandie var pigg och åt med god aptit under värkarbetet, vilket är bra eftersom förlossningsarbetet kräver mycket energi. 

Att det skulle vara fyra ungar stämde med mina beräkningar. Sandie var ordentligt tjock och fyra kattungar som alla vägde mer än 100 g räckte som förklaring. Jag hade inte förväntat mig att att det skulle komma en femte kattbebis men det gjorde det. 06:37 kom den sista krabaten. Stinas sträva tunga ”satte igång” alla småttingar; de började pipa och instinktivt leta sig mot spenarna. Det är ett under att en blind, döv och nyfödd kattunge hittar till maten. Doften av mjölk vägledde dem. Kattungars luktsinne är välutvecklat redan vid födelsen.

Runt halvåtta lade vi oss för att sova lite. Att vara med om en förlossning är omtumlande för de flesta och det var svårt att somna. Jag slumrade av och till under 1 1/2 timme men sedan fick det vara nog. Kattungarna låg tätt intill sin mamma, när jag tittade till dem igen.

Jag har mycket mer att berätta, t.ex om apotekets allergitest men det får bli imorgon. Nu ska jag gå och kolla mina småttingar. Jag kan inte nog betona, hur glad jag är över de små undren och att förlossningen gick helt utan komplikationer.

Kattungars små klor är väldigt vassa och de ska därför helst ligga på ett nystruket bomullstyg, de kan lätt fastna i öglorna om de ligger på frotté. På bilden väntar de på bomullsunderläggen som låg i tvättmaskinen. Det är viktigt att hålla rent och torrt i ”förlossningsrummet” och det åtgår många tygstycken under en förlossning.

 
14 apr 2018

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)