Vilket arrangemang!

Nu ska jag fokusera på det jag gör. Att två gånger på mindre än en vecka skriva ett blogginlägg men glömma att publicera det, visar tydligt att mina tankar hoppar iväg till lilla Noa, som nog är allvarligt sjuk. Massor av prover är tagna och det går inte att säga något förrän man fått svar på dessa men att det är allvarligt vet jag. Nu ska jag iallafall tänka tillbaka på och berätta om lördagen i Örebro. Jag gör det med stor beundran för det fina arrangemanget.

Jag har aldrig tidigare sett så många domare samtidigt men det behövdes. De kom från både när och fjärran. Kraven på en blivande kattdomare är höga. För att få skriva det första elevprovet, arrangerat av FIFé, ska domareleven ha tjänstgjort som assistent på kattutställningar minst 20 gånger. Därefter börjar elevtjänsgöringen, som ska omfatta minst 675 katter. Efter genomförd elevtjänstgöring skriver eleven ett nytt teoretiskt prov där minst 80 % av svaren måste vara rätt. Sedan kommer den praktiska delen, som också måste klaras till minst 80 %.
Förutom assistent- och elevtjänstgöringen samt de teoretiska proven krävs också att den blivande kattdomaren ska ha varit aktiv inom kattsporten i fem år, fött upp minst en Grand International Champion samt haft tre egna kullar.

Allt detta tar många år och det krävs både engagemang och uthållighet. Ersättningen för allt slit är möjligheten att få ägna sig åt sin hobby lite mer professionellt. Mycket mer än betald resa, boende, mat och några hundralappar får de inte. Under normala omständigheter ska en domare inte ha mer än 40 katter att döma vid en endagsutställning eller 80 katter vid en tvådagarsutställning. 

Panelen är intressant på många vis; inte enbart pga av att katterna är så vackra. Det som fascinerar mig sååå är att de - precis som både barn och vuxna - vill visa sig från sin allra bästa sida. Inte en enda av katterna fräste eller försökte riva, varken assistenten, domaren eller någon medtävlande. Det förekommer, trots allt, att katter ibland blir aggressiva (oftast pga stress). Om två assistenter ej lyckas ta katten ur dess bur, får den inte fortsätta tävlingen.

22 jan 2018

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)