Visste du?

Som jag skrivit tidigare, är ingen katt den andra lik. Vissa äter allt de får, andra bara ett visst foder men alla måste ju äta. Naturligtvis skulle alla katter äta det som serveras, om de inte skulle bjudas någon mat alls på flera dagar men så varken kan eller vill vi självfallet göra.

Min lilla Sandie är förtjusande i alla avseenden förutom beträffande maten. Jag har alltid trott att alla katter, förutom min "himmelskatt" Mysan, äter torrfoder. Mysan åt för övrigt inte kattmat alls. Hon levde under mottot "hellre hungrig än kattmat". Hon ville ha kokt torsk, nymald köttfärs, filé av alla slag - och det fick hon. Alla våra kattungar har som första fast föda fått "bebisfrön" dvs "Mother and baby". Först senare har de fått "blöt" kattungemat.

Tasse äter enbart "frön", Optimal Care, Hairball och "tandfrön" - ingen blötmat över huvud taget. Stisse och Stina äter både "frön" och blötmat. Jag tycker katter ska äta "frön". Det finns olika sorter passande för kattens ålder - bra! "Frön" kan alltid finnas på matplatsen - bra! Katter tycker om att äta mindre mängder flera gånger om dagen, om de själva får välja. Vad gör vi då med Sandie?

Vi har försökt allt, vi kan komma på. Vissa kissar är neofiler, det vill säga att de vill pröva allt nytt. Då är det ju lätt men sådan är inte Sandie. Hon är neofob när det gäller mat, vill inte testa något nytt. Märkligt egentligen eftersom hon är en nyfiken, orädd flicka. Om man har en katt, som är neofob beträffande mat är det viktigt att tänka på några saker; dessa katter gillar rutiner, söker oftast inte efter variationer och föredrar att äta samma mat dag ut och dag in. Om de alltid har haft ett underlägg till matskålen så skulle de bli så upprörda om du tog bort det att de skulle matvägra. Detta är en viktig faktor att ha i åtanke, om du tar dig ann en hittekatt eller omplaceringskatt. Om du själv med ditt kroppsspråk visar din kisse att du själv är skeptisk till den nya maten, kan det påverka katten, så att den ratar den nya födan. 

Det största problemet med att Sandie inte äter "frön" är att hon inte äter "tandfrön". De slipar ju bort bakterier och därigenom minskar risken för tandsten. Jag måste nog börja borsta hennes tänder, om hon inte ändrar sig. Puh!

Jag fick många fina bilder på "vår" kattunge Mysong igår. Han har också fått en flickvän, som han genast tog hand om på ett fantastiskt sätt. Jag ska berätta mer om Mysong vid ett senare tillfälle. Då ska jag skriva ett blogginlägg och visa bilder på katterna i den första kullen. En bild på Mysong ska ni ändå få se redan nu.

 
14 apr 2015

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.