Zoonoser och nosokomiala sjukdomar

Jag såg nyss på TV, där en läkare betonade vikten av god handhygien. Det är förvånande många, som inte insett hur viktigt det är att tvätta händerna när man kommer hem eller hälsar på hos någon. I båda fallen kommer man utifrån och oavsett varifrån har man alltid bakterier på händerna. Många av mina vänner tänker inte på det, förrän jag vänligt säger: "om du vill tvätta händerna hittar du gästhanddukar på hyllan ovanför handfatet. Endast 16% av alla i Sverige tvättar händerna tillräckligt för att de ska bli rena. 50% tvättar inte händerna alls efter toalettbesök!!!

I årskurs 3 i skolan pratade min lärarinna (det kallades så då), fröken Löfling, om bakterier och jag blev riktigt rädd. Sedan dess tvättar jag alltid mina händer när jag varit ute, innan matlagning,  innan jag stoppar något i munnen och så förstås när de blivit synbart smutsiga? Finns inte vatten tillgängligt tar jag fram min lilla flaska med handsprit.

I alla utbildningar för sjukvårds- och annan vård/omsorgspersonal ingår lektioner om vikten av noggrann handhygien. Trots detta är det långt ifrån ovanligt att personal smittar sina patienter och tvärtom. Sådana sjukdomar benämns nosokomiala infektioner.Det finns en mängd bakterier/smittor som sprids med händerna: salmonella, stafylokocker, streptokocker, maginfluensa, hepatit A m. fl. 

En sjukdom som smittar mellan människor och djur kallas för en zoonos. Zoonoser orsakas av olika typer av smittämnen som virus, bakterier, svampar och parasiter. Överföringen från djur till människa kan ske på olika sätt:

 
15 dec 2019

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)